Εύκολα φτάνει κανείς εδώ από πολλές προσβάσεις. Ή απλούστερη πρόσβαση είναι ο δρόµος που περνά από την βόρεια πλευρά των Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Παίρνουµε τη µικρή  ανηφόρα και ανεβαίνουμε. Και όσο προχωρούµε και µπαίνουµε στο αλσύλιο, τόσο νοιώθουµε όλο και πιο πολύ, όχι κόπωση, αλλά ευεξία, γιατί οι πνεύμονες µας ζωογονούνται από το οξυγόνο των πεύκων. Ανεβαίνοντας στ' αριστερά συναντούμε τη δεξαμενή που συγκεντρώνει τα νερά της ύδρευσης . Και νά! φτάσατε κι όλας στην Εκκλησία της  Αγίας Παρασκευής  µε το ιδιόρρυθμο, αλλά χαριτωμένο καμπαναριό των τεσσάρων τσιμεντένιων τόξων, που υψώθηκε στη δυτική πλευρά του Νάρθηκα! Τρία τα τόξα του καμπαναριού, κι ένα της  πλευράς του Νάρθηκα, τέσσαρα!
 
 
Το εκκλησάκι χτίστηκε το 1910 επί παπά-Θανάση Καλογερόπουλου µε «Λασποτοίχι», στη θέση που κάποτε υπήρχεν ή 'Εκκλησία της  Αγίας Παρασκευής , αλλά την κατέστρεψαν οι Τουοκοαιγύπτιοι του 'Ιµποαήµ Πασά...  'Έως τό 1910 ένα ξύλινο προσκυνητάρι, µε µια εικόνα της  Αγίας Παρασκευής  έσήµαιναν τον τόπο του κατεδαφισμένου από τις τουρκοαιγυπτιακές ορδές Ναού. 'Όµως το 1970, επειδή ήταν ετοιμόρροπο το εκκλησάκι µε τον λασπότοιχο., ανοικοδομήθηκε.
 
Αγιογραφήθηκε εσωτερικά και διακοσμήθηκε το 1981 από την μετριότητα µου, θεολόγο καθηγητή τότε. Το αλσύλλιο που περιβάλλει την Εκκλησία φυτεύτηκε κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1950, και σήµερα είναι ό σπουδαιότερος πνεύµων της περιοχής, που µε την βοήθεια του Μαίστρου, που επικρατεί κατά τα 3/4 του έτους. σκορπίζει οξυγόνο και δροσιά στην Μεθώνη, την Πατρίδα µας.
 
 Παραξενεύει όµως τον επισκέπτη το ότι ανατολικά του 'Ιερού βήµατος  βλέπουμε ... τάφους!  Είναι τάφοι ιερέων και συγγενών των, που κάνουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ... µυστηριώδη. Παλαιά παράδοση του τόπου µας θέλει οι ιερείς να θάπτονται σε εξωκκλήσια, ξεχωριστά από τα κοιµητήρια των λοιπών χριστιανών.
 
  
 Δυτικά τού Ναού, και επί της  κορυφής  του Λόφου, έχει εγκατασταθεί ή 'Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Ύ.), γιατί αυτό το σηµείο είναι καταλληλότατο για την παρακολούθηση, μέτρηση και µελέτη των µετεωρολογικών φαινομένων της  ευρύτερης περιοχής. Κάθε έτος στις 26ην 'Ιουλίου γίνεται Πανηγυρικός  έορτασµός , µε πλήθος προσκυνητών εντοπίων και παραθεριστών.

 

 

 

Πηγή : Οδοιπορικόν στις Εκκλησίες και τα εξωκκλήσια της σημερινής Μεθώνης ( Κ.Δ Κωστόπουλου )