Το έθιμο της Λαμπαδηφορίας αναβιώνει σήμερα στη Μεθώνη από το Πολιτιστικό σύλλογο Μεθώνης, το σύλλογο Επαγγελματιών και την Ομάδα Methoni Restart. Μάθετε λίγα λόγια για το έθιμο.  

 

Η ιστορία του Εθίμου

Η ιστορία του εθίμου ξεκινάει από την ελληνική Επανάσταση η οποία ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου στην Καλαμάτα. Όταν το υπόλοιπο έθνος πληροφορήθηκε για την Επανάσταση, έσπευσαν να συμμετάσχουν από κάθε γωνιά της ελληνικής υπαίθρου με σκοπό να εκδιώξουν τους κατακτητές μας. Οι αγωνιστές, που ξεκίνησαν το μακρύ αυτό δρόμο, της ένωσής τους με το υπόλοιπο επαναστατικό σώμα, έφυγαν από τα σπίτια τους κρατώντας δάδες φωτιάς για να βλέπουν στα σκοτάδια. Το έθιμο λοιπόν της λαμπαδηφορίας, έχει σκοπό την αναβίωση των γεγονότων, με το ξεκίνημα των αγωνιστών από τα σπίτια τους, παίρνοντας το δύσβατο δρόμο της επανάστασης μέχρι την ένωσή τους με το υπόλοιπο σώμα και το ξεκίνημα του αγώνα για την ελευθερία. Η εκδήλωση ξεκινάει σήμερα (24.03.2012) στις 21.15 στην πλατεία Λιμαρίζι.

 

 

Ποιήματα της εκδήλωσης

 

 

H Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει

 

"Των εχθρών τα φουσάτα περάσαν σαν το Λίβα που καίει τα σπαρτά με κανόνια τις πόλεις χαλάσαν μας ανάψαν φωτιές στα χωριά. Μα οι εχθροί μας πια τώρα σκορπίσαν και ξανάρθε για μας λευτεριά, για να φτιάξουμε τα όσα γκρεμίσαν ας κοιτάξουμε τώρα μπροστά. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά και ξανά προς τη δόξα τραβά."

 

Όλη η δόξα, όλη η χάρη

 

"Όλη η δόξα όλη η χάρη άγια μέρα ξημερώνει και τη μνήμη σου το Έθνος χαιρετά γονατιστό Και τα στήθη όλο φλόγα με τον ήλιο σου πυρώνεις που χρυσός με περηφάνια περπατεί στον ουρανό. Στην Αγία Λαύρα τώρα που χρυσές ακτίνες ρίχνει και του Θείου Ιεράρχη χαιρετάει τη σκιά."