Ποιό πολύ με κρέπες μοιάζουν οι τηγανίτες αυτές, που γίνονται σε πλάκα λεπτή που πυρώνεται στο τζάκι, ή πάνω στο φτυάρι (ή την αξίνα, που υπήρχαν πάντα δίπλα στο τζάκι). Μπο-ρείτε να τις φτιάξετε με οποιαδήποτε σύγχρονη μεταλλική πλάκα.
Φτιάχνετε χυλό με το αλεύρι, λίγο αλάτι και νερό. Το χτυπάτε καλά με το σύρμα ή με ξύλινη κουτάλα, να γίνει λείο και όχι πηχτό, μέτριο.
Ρίχνετε στην πλάκα κουταλιές από το χυλό, που απλώνει (τον βοηθάτε και με το κουτάλι) και ψήνεται. Γυρίζετε την τηγανίτα να ψηθεί κι από την άλλη μεριά. Όταν ψηθεί, τη βουτάτε σ' ένα τηγανάκι με βραστό λάδι που έχετε δίπλα σας και τη βγάζετε αμέσως. Τη βάζετε σε πιάτο και πα-σπαλίζετε με τριμμένη μυζήθρα.
Τοποθετείτε πολλές τηγανίτες τη μία πάνω στην άλλη, με μυζήθρα ανάμεσα.

 

 

ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΩΧΙΑ

Η οργάνωση της δίαιτας των Νεοελλήνων


Η αρχή βάσει της οποίας οργανώνεται η κατα¬νάλωση της τροφής στον ελληνικό παραδοσιακό πολιτισμό δεν ανήκει στη φύση, αλλά στον πολι¬τισμό. Τι εννοώ: στους λεγόμενους πρωτόγονους πολιτισμούς, το τι τρώνε και πότε το τρώνε ε¬ξαρτάται κυρίως από τις εποχές (την εποχή του ψαριού τρώνε ψάρι, την εποχή των φρούτων φρούτα κ.λ.π.)- τρώνε δηλ. τις εποχιακές τροφές, τις οποίες δεν μπορούν, άλλωστε, να τις διατηρή¬σουν. Έχουμε και στην Ελλάδα εποχιακές τροφές που ορίζουν συγκεκριμένες εποχές: ((από τα σύκα ως τα σταφύλια» ή ((από τα σύκα ως τις ελιές δεν απολείπουν οι δουλειές». Αλλά η οργάνωση της δίαιτας των Νεοελλήνων δεν διέπεται από τη φυσική διαδοχή των εποχών, αλλά από τις εντολές της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

 

Πηγή : Γεύση Ελληνική Ευη Λ.Βουτζινά  - Τόμος 1