Η Μεθώνη είναι ένας από τους γραφικότερους παράκτιους οικισμούς της Μεσσηνίας, με σπουδαίο αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και του εύφορου εδάφους της, γνωρίζει συνεχή κατοίκηση ήδη από την προϊστορική εποχή και τους κλασικούς χρόνους.

 

Αυτή η μικρή σήμερα κωμόπολη, έχει αποτυπωμένη ολόκληρη την πολυτάραχη ιστορία της στο περίφημο κάστρο της και γενικότερα στα μνημεία και τις αρχαιότητες που διατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή. Ένας μοναδικός συνδυασμός φυσικού τοπίου, παραδοσιακού οικισμού και μεσαιωνικού κάστρου, με θαυμάσια θέα προς την ανοιχτή θάλασσα του Ιονίου.

 

 

 

Στο νότιο τμήμα του οικισμού δεσπόζει το κάστρο που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά σύνολα του ελληνικού Χώρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσαιωνικής πολιτείας, οχυρωμένης από την ξηρά και τη θάλασσα, καταλαμβάνει όλη την έκταση του ακρωτηρίου στη ΝΔ ακτή της Μεσσηνίας, με ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι στα ανατολικά της, που αποτελούσε σταθμό στο δρόμο των προσκυνητών για τους Αγίους Τόπους και στο δρόμο των εμπορικών πλοίων από τη Δύση στην Ανατολή. Ναυτικός σταθμός, εμπορικό κέντρο, προκεχωρημένο φυλάκιο ή πολεμική βάση, αποτέλεσε για αιώνες έναν από τους σημαντικότερους δείκτες στην ιστορία της Πελοποννήσου, αλλά και ευρύτερα στην ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία.

 

 

 

 

Στο πέρασμα των αιώνων, η Μεθώνη γνώρισε πολλούς επιδρομείς και κατακτητές. Γνώρισε στιγμές ειρήνης και δόξας αλλά και πολέμου, λεηλασίας, καταστροφής. Το πολυτάραχο και πολύπαθο, αλλά συγχρόνως γοητευτικό παρελθόν της ιxνnλατείται στα επιβλητικά τείχη του κάστρου της, στους πύργους και τους προμαχώνες, αλλά και στα υπόλοιπα σωζόμενα βυζαντινά, ενετικά και οθωμανικά μνημεία της γύρω περιοχής , που παρέμειναν και θα παραμείνουν αδιάψευστοι μάρτυρες για την πορεία μιας διαχρονικά ιστορικής πόλης.

 

Πηγή : Ιωάννα Αγγελοπούλου ( Αρχαιολόγος της Επιτροπής Κάστρων Πυλίας , προλογικό σημείωμα απο Μεθώνη , Γιάννης Α. Μπίρης )