Εκτός από αυτά τα δυο ναυάγια, στα νοτιοανατολικά του όρμου της Μεθώνης τριακόσια περίπου μέτρα από το camping, υπάρχουν κι άλλα σημαντικά, υποθαλάσσια αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται στη μέσο-ελλαδική εποχή. Πρόκειται για τα ερείπια ενός αρχαίου οικισμού, που μετά από µια ξαφνική κατολίσθηση, λόγω της γνωστής σεισμικής δραστηριότητα της περιοχής, βρέθηκε κάτω από το νερό.

 

Έτσι, σήμερα, σε µια έκταση 100 περίπου στρεμμάτων και σε βάθη από 3,5 μέχρι 5,5 μέτρα, αυτός ο καλοδιατηρημένος κάτω από το νερό οικισμός, μετά από την αρχική έρευνα και επισκόπηση της ευρύτερης περιοχής και τις υποβρύκιες έρευνες της εφορίας εναλίων αρχαιοτήτων, υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Ηλία Σπονδύλα, έχει αρχίσει να µας δίνει τα πρώτα στοιχεία του.


Ο καταποντισμένος προμυκηναικός οικισμός, μαζί µε τα ανάλογα ευρήματα στο Νησακούλι, στα βορειοδυτικά του κάστρου στην πλευρά του Ιονίου, αλλά και τα ναυάγια στο Στενό της Μεθώνης, λόγω και του σχετικά μικρού βάθους που βρίσκονται, αποτελούν έναν καλό πυρήνα για τη λειτουργία του υποθαλάσσιου αρχαιολογικού πάρκου της Μεθώνης.